Железнице Србије ад

Од 13. децембра возови саобраћају по новом реду вожње

 

 

У недељу, 13. децембра 2020, почиње да се примењује нови ред вожње у путничком и робном саобраћају на српским пругама, али и свуда у Европи.

Српским пругама до децембра наредне године саобраћаће свакодневно 322 путничка воза: 22 у међународном саобраћају, 193 у унутрашњем и 107 возова градске железнице „БГ Воз“. У теретном саобраћају планиран је 191 редован воз и 1188 факултативних возова у унутрашњем и међународном саобраћају.

Међународни путнички саобраћај

У међународном саобраћају планирано је да свакодневно саобраћа 14 међународних и 8 пограничних возова. Будући да због пандемије корона вируса ови возови тренутно не саобраћају, по новом реду вожње кренуће само ноћни међународни воз за Црну Гору, који полази из Топчидера у 21. сат и 10 минута, а из Бара у 19 часова.

Међународни воз који је по досадашњем реду вожње саобраћао између Новог Сада и Будимпеште, због планираних радова на изградњи пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице, по новом реду вожње саобраћаће на релацији Суботица – Будимпешта Келети – Суботица. Поред тога, по новом реду вожње уведен је још један пар возова између Суботице и Будимпеште. Возови из Суботице за Будимпешту полазиће у 08.02 и у 14.02 сати, а у станици Келебија предвиђено је преседање путника.

Због планираних радова на нишкој прузи, по новом реду вожње неће бити возова између Топчидера и Софије, односно Топчидера и Солуна.

Из Димитровграда за Софију свакодневно ће саобраћати два пара возова у 11.40 и у 15.15 сати, што је један пар возова више у односу на досадашњи ред вожње.

Унутрашњи путнички саобраћај

Новим редом вожње у саобраћај се уводи, као нова понуда,  викенд-воз из станице Београд центар за Ужице у 5 сати и 52 минута, као и из Ужица за Београд центар у 12 сати и 55 минута.

У унутрашњем путничком саобраћају планирано је 11 даљинских и 182 локална воза за превоз путника. По новом реду вожње у унутрашњем саобраћају број путничких возова мањи је за осам на релацијама где се у наредних годину дана планирају радови: Нови Сад – Суботица, Ниш– Димитровград и Ниш – Брестовац.

Након завршетка реконструкције пруге Јајинци – Мала Крсна постоји могућност увођења у саобраћај путничких возова између Београд Центра и Пожаревца, а такође су планирани и путнички возови између Ниша и Зајечара када буде завршена реконструкција ове пруге.

На осталим пругама у унутрашњем путничком саобраћају возови су планирани као и у досадашњем реду вожње.

Београдска градска железница

Број полазака „БГ Возова“ из система београдске градске железнице по новом реду вожње повећан је за седам, тако да ће од недеље свакодневно саобраћати 107 возова из овог система. Они ће по новом реду вожње саобраћати до Овче, Батајнице, Младеновца и Лазаревца.

Теретни саобраћај

Када је реч о теретном железничком саобраћају, један државни и једанаест приватних превозника на српским пругама по новом реду вожње имаће у међународном транспорту укупно редовних 130 возова, а у унутрашњем још 61 редован воз. Поред тога, у међународном теретном железничком саобраћају по новом реду вожње планирано је још 278 факултативних, а унутрашњем још 910 факултативних возова, који ће у наредних годину дана саобраћати по потреби.

Организација путничког  и теретног саобраћаја на српским пругама у наредних годину дана припремљена је у складу са инфраструктурним радовима који су у току или су планирани, али и на основу смерница добијених од јединог  превозника у путничком саобраћају „Србија Воза“, као и од дванаест оператера у робном железничком транспорту („Србија Карго“ као државни оператер и једанаест приватних оператера).

Пројекат реконструкције и модернизација пруга у Србији започет пре неколико година и у 2021. ће бити један од најважнијих у држави, а железница једно од највећих градилишта у земљи. Наставиће се изградња пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада, као и модернизација пруге на Коридору 10 између Јајинаца и Мале Крсне, али и радови на реконструкцији регионалних пруга Кумане – Банатско Милошево (на прузи Зрењанин–Кикинда), Матејевац–Књажевац (на прузи Ниш-  Зајечар), Свилајнац – Деспотовац (на прузи Марковац – Ресавица) и Кикинда – МСК Кикинда. Приликом израде новог реда водило се рачуна и о почетку радова на изградњи деонице брзе пруге Нови Сад – Суботица, као и на модернизацији пруга Ниш – Димитровград и Ниш – Брестовац

Информативни лист „Пруга“