Железнице Србије ад

Обележена прва годишњица брзе пруге Београд–Нови Сад у присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић

 

 

У присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић 19. марта 2023. године  на новосадској Главној железничкој станици свечано је обележена  прва годишњица од пуштања у саобраћај брзе пруге Београд –Нови Сад.

Председница Владе Ана Брнабић возом „Соко“ кренула је из станице „Београд центар“ у Прокопу за Нови Сад. У пратњи  премијерке путовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, кинеска амбасадорка Чен Бо, представници српских железничких компанија и кинеске компаније „ China Railway International Co“.

На перону Главне железничке станице у Новом Саду гостима воза “Соко“добродошлицу су пожелели  председник Покрајинске Владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

 

Модернизација железнице прекретница у развоју Србије

„Прошлогодишње пуштање у саобраћај савремене железничке деонице за мене означава прекретницу у даљем развоју Србије. Пре годину дана држава је показала да је способна, може, уме и има снаге да у сарадњи са партнерима гради и брзе пруге у Србији“, рекла је премијерка, обраћајући се гостима у железничкој станици Нови Сад.

„Изградња брзе пруге од Београда до Новог Сада и воз „Соко“ су више него оправдали очекивања грађана, променили су наше навике и вратили железницу у наш живот“, оценила је председница Владе.

Премијерка Брнабић је навела да се са изградњом железничке инфраструктуре наставља, па се већ крајем следеће године очекује завршетак пруге од Београда до Суботице. Она је напоменула да је у плану и градња брзе пруге до Ниша и границе са Северном Македонијом, као и модернизација пруга ка Црној Гори. Додала је и да ће се градити крак брзе пруге до Шида, која ће бити веза са Италијом и Аустријом, преко Загреба и Љубљане.

Брнабић је истакла да Србија тако постаје својеврсни железнички чвор, а да је брза пруга Београд–Нови Сад један од наших најзначајнијих пројеката последњих година.

„Када до краја 2024. године завршимо брзу пругу од Новог Сада до Суботице, путовање брзим возом од Београда до Суботице трајаће сат и 18 минута“, рекла је премијерка и нагласила да је „овај пројекат прави показатељ нове, јаче, модерније и напредније Србије, на коју се полако навикавамо и себи померамо лествице“.

Симбол  успешне сарадње

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо истакла је да је изградња брзе пруге од Београда до границе са Мађарском  симбол и добар пример успешне сарадње Кине и Србије. Годину дана деоница прзе пруге од Београда до Новог Сада, по њеним речима, добро функционише и уверена је да ће тако бити и у будуће.

„Кинеске компаније  убрзавају изградњу деонице од Новог Сада до Суботице уз подршку Републичке и Покрајинске  владе и других српских партнера. Уверена сам да ће пројекат бити успешно завршен у предвиђеном року како бисмо дали нови допринос економском расту Србије и Кине и даљем јачању кинеско-српске сарадње“, истакла је амбасадорка.

Железница – велики развојни потенцијал

Обраћајући се присутнима, председник Покрајинске владе Игор Мировић  је истакао да су челичном пријатељству Србије и Кине изузетан лични импулс дали председник Александар Вучић и Си Ђипинг.

“Уверен сам да смо посебно ми у Војводини поносни јер ћемо први имати прилику да већ крајем 2024. године сведочимо о развоју пријатељства и сарадње две државе на изузетним основама, које могу бити пример за сарадњу и другим државама“, изјавио је Мировић.

Он је захвалио свим пројектантима, инжењерима, запосленима у свим компанијама, посебно у онима које су изводиле радове, на изузетном труду јер се годину дана након што је пруга пуштена у саобраћај показују квалитет, професионализам, одговорност, прецизност и све оно што се очекивало од тако реномираних комапанија које су предводили кинески партнери.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да је Србија у протеклих десет година направила огроман развојни искорак када је реч о развоју железничке инфраструктуре, те да је брза пруга кроз Војводину велика развојна шанса и нови квалитет у животу грађана.

Он је изјавио да је пре десет година  Република Србија одлучила да железница не може бити „симбол пропадања и девастираности“, него велики развојни потенцијал.

„Данас је 781 километар железничке пруге у некој фази радова, а очекује се приступање реконструкцији још 160 километара. То су огромне бројке када се зна да у Војводини има 1745 км пруге“, рекао је Пастор.

 Повратак возовима

„Пуштање брзе пруге у саобраћај 19. марта 2022. године у историји  Новог Сада уписан је црвеним словима“, нагласио је градоначелник Милан Ђурић.

Он је истакао да је брзи воз суштински променио колосек наше свакодневице и поручио да је потпуно измењен наратив вожње српском железницом и да сада и они који воз нису раније користили то радо чине.“

„Воз је поново постао део нашег свакодневног живота и све то захваљујући снажној држави која се развија, улаже, гради и иде муњевитом брзином напред уз мудру политику и снажно вођство председника државе и Владе Србије. Пре годину дана локомотива је незаустављиво кренула“, нагласио је градоначелник Ђурић.

На годишњицу отварања брзе пруге говорио је и председавајући кинеске компаније „China Railway International Co“ Ђу Гуођијанг. Он је истакао да је заинтересованост путника у протеклих годину дана била изузетна.

„Укупно је превезено близу три милиона путника, побољшани су услови путовања и унапређен је економски и друштвени развој северног дела Србије, а пруга је постала водећи пројекат сарадње Србије и Кине“, рекао је Гуођијанг и додао да ће пруга до Будимпеште бити завршена што пре и квалитетније.

 

 

 

 

 

 

Набавка кинеских возова

У изјави за Танјуг током путовања возом „Соко“ из Београда ка Новом Саду, Ана Брнабић је најавила да Србија тренутно преговара с кинеским партнерима о набавци до пет нових композиција брзог воза. Како је навела, новац за гаранције за ову сврху већ је предвиђен у буџету за ову годину.

Први путници брзог воза

Пре годину дана, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана, 19. марта 2022. године пуштена је у саобраћај брза пруга Београд – Нови Сад, којом возови саобраћају брзином од 200 километара на сат.

Брзи воз „Соко“ са гостима и представницима медија ову деоницу међународне брзе пруге између Београда и Будимпеште прешао је за свега 33 минута.

 Редован путнички и теретни саобраћај

Редован путнички железнички саобраћај на брзој прузи Београд – Нови Сад почео је у недељу, 20. марта 2022. године, а нови воз великих брзина „Соко“ свакодневно је између Београда и Новог Сада саобраћао укупно 32 пута, односно по 16 пута из Београда за Нови Сад и из Новог Сада за Београд.

У ноћи  17/18. септембра 2022. године, између Београда и Новог Сада кренули су и теретни возови.

У протеклих годину дана на првој српској брзој прузи било је скоро 20 хиљада полазака путничких возова, којима је превезено око три милиона путника, као и око хиљаду и по теретних возова.

Прослава  првог рођендана воза „Соко“ у Прокопу

У железничкој станици Београд центар у Прокопу, 19. марта обележен је и први рођендан воза „Соко“, најсавременијег воза у региону.

Свечаности у станици у Прокопу, присуствовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, в.д. помоћника министра за железнички и интермодални транспорт Анита Димовски, в.д. генералног директора „Србија Воза“ Иван Булајић, извршни директор „Инфраструктуре железнице СрбијеМилан Нововић, бројни гости и путници.

“Возови који превозе путнике на овој деоници су за годину дана прешли невероватних 1.474.969 км. Ове бројке показују да се путници, када имају могућност сигурног, комфорног и брзог железничког превоза, веома радо и лако одлучују управо за овај вид путовања“, рекао је овом приликом министар Весић.

Он је истакао да је током прве године од отварања на брзој прузи Београд – Нови Сад било 19.604 поласка и превезено скоро три милиона путника, а да је „Србија Воз“ од путничког саобраћаја на брзој прузи за годину дана остварио приход од око 850 милиона динара.

Специјално изненађење за путнике у станици „Београд центар“ био је ненајављени концерт опере београдског Народног позоришта, ватромет и торта у облику воза „Соко“ која је подељена путницима.

Информативни лист „Пруга“