Железнице Србије ад

Нови железнички ред вожње 2023/24. ступио на снагу 10. децембра

 

Традиционалним рапортом у поноћ, 10. децембра, Владан Пурић, помоћник директора за оперативне послове у Сектору за саобраћајне послове „Инфраструктуре железнице Србије“ информисао је вршиоца дужности генералног директора Небојшу Шурлана и извршне директоре Милутина Милошевића и Милана Нововића, да је у тренутку преласка на нови ред вожње на српским пругама било 38 возова, од којих 4 путничка и 34 теретна и да је све протекло без проблема у складу са прописима и осталим процедурама. На овај начин ступио је на снагу нови ред вожње на српским пругама. Предаји рапорта присуствовао је и в.д. генералног директора „Србијавоза“ Иван Булајић, са извршним директорима Зораном Пузовићем и Ђорђем Прокићем, као и представници пословодства привредног друштва „Србија Карго“.

Од 10. децембра 2023. године, по новом реду вожње свакодневно ће бити у саобраћају 403 воза за превоз путника. Од тога 4 међународна, 2 агенцијска, 10 пограничних, 264 воза у унутрашњем саобраћају и 123 БГ Воза. Од 264 путничка воза у унутрашњем саобраћају, за 44 је предвиђено да почну да саобраћају од 1. септембра 2024. године, када се очекује да стигну нове електрогарнитуре. Новим редом вожње планирано је укупно 3.527 траса, од чега за потребе „Србијавоза“ 531, а за потребе „Србија Карга“ и осталих оператера у теретном железничком саобраћају још 2.996 саобраћајних траса.

       

Гостујући на РТС-у, вршилац дужности генералног директора „Србијавоза“ Иван Булајић истакао је да ће 2024. година бити година са неким од највећих промена у реду вожње од оснивања компаније 2015. године.

„Добијамо 18 нових возова за регионални саобраћај и очекује се отварање нових пруга“, најавио је Булајић. Он је навео и да су због потреба грађана, пре свега Новог Београда и Земуна, све линије које саобраћају из правца Вршца, Ниша, Ужица, продужили тако да не завршавају своју линију у станици „Београд центар“, тј. „Прокоп“, већ настављају кроз ту станицу до станица Нови Београд и Земун. Булајић је објаснио да ће нови возови бити увођени у саобраћај од априла па све до краја године, један по један, како буду стизали из фабрике. На свим пругама биће уведени тзв. Интерсити возови, који су некада били познати као пословни возови. То значи да ће, на пример, на линији од Београда до Ужица постојати возови који ће стајати само у већим местима – у Ваљеву, Пожеги, Косјерићу и стизати у Ужице за мање од три сата. У новим возовима ће постојати машина за пиће, постојаће два тоалета и седишта ће бити далеко удобнија, најављује Булајић. Он је указао да ће круна промена бити увођење нових линија.

„Пре свега мислим на линије од Новог Сада до Сремске Митровице. Та линија до сада није постојала. Увешћемо у току године линију од Панчева до Новог Сада, такође ћемо све линије које долазе из правца Панчева продужити до Пазове, тако да увезујемо и град Панчево са градом Београдом, што ће умногоме олакшати путовање нашим путницима“, рекао је Булајић за РТС.

   

Када је реч о међународном железничком путничком саобраћају на релацији Суботица–Сегедин–Суботица наставиће  да саобраћа пет пари возова, док ће у складу са новим редом вожње воз „Тара“ у летњем периоду, од 14. јуна до 16. септембра, саобраћати на продуженој релацији Нови Сад – Бијело Поље – Бар – Бијело Поље – Нови Сад, са организованим преседањем путника у станици Бијело Поље. Полазак из Новог Сада предвиђен је у 08.20 часова, из Београд Центра у 09.31, док је долазак у Бар предвиђен  у 20.37 часова. У повратку, полазак из Бара предвиђен је у 09.00 часова, а долазак у Нови Сад у 20.28 часова. Од средине септембра, након што престане саобраћај сезонског воза на релацији Нови Сад – Бар, почеће да саобраћа воз на релацији  Нови Сад  –  Београд  центар – Ужице – Нови Сад (по истом реду вожње по којем је саобраћао сезонски воз за Црну Гору на овој релацији).

На досадашњим релацијама Ниш – Београд центар, Вршац – Београд центар и Пријепоље теретна – Београд центар возови ће према новом реду вожње имати продужену релацију саобраћаја до/од станице Земун.

На релацији Београд центар – Зворник – Београд центар планиран је један пар возова више у односу на важећи ред вожње, док за путнике на релацији Нови Сад –Београд центар – Нови Сад неће доћи до измена важећег реда вожње.

   

Рапорт и у возу „СОКО“

Руководство компаније „Србијавоз“, предвођено в. д. генералним директором  Иваном Булајићем,  у суботу, 9. децембра, обилазило је радне јединице на терену како би се на лицу места уверили да је све спремно за прелазак на нови ред вожње.

Посета је започета обиласком депоа у Сомбору где су представници пословодства компаније обавили разговор са запосленима и традиционално доделили сатове најбољим радницима – машиновођи Роберту Острогонцу, кондуктеру Синиши Живковићу и механичару из Секције ЗОВС-а „Сомбор“ Бориславу Крстеском. Након тога, руководство компаније возом је, из Сомбора, отпутовало до Суботице, где је обављен разговор са представницима сектора експлоатације(Секције ЗОВС, СКП и Вуча) из овог града, након чега је уследио обилазак железничке станице у Суботици.

По обиласку станице,  генерални директор „Србијавоза“ Иван Булајић и извршни директори Зоран Пузовић и Ђорђе Прокић упутили су се у Техничко-путничку станицу (ТПС) у Земуну. Посета ТПС-у започета је обиласком реконструисаног објекта, тзв. „куле“,  у којој је смештена просторија намењена за аутоматизовану контролу прекретања скретница. У непосредном разговору са запосленима на дежурству Булајић је истакао  изузетну важност њиховог посла и велику одговорност коју та позиција носи, посебно ако се има у виду да ће пун капацитет ТПС-а тек бити достигнут са завршетком радова на објектима у комплексу станице.

   

После обиласка „куле“, Булајић је обишао и завршене радове на асфалтирању дела саобраћајница у оквиру техничко-путничке станице у Земуну, да би се потом упутио у локомотивски депо где је настављен обилазак погона у „прелазној ноћи“.

Представници пословодства су том приликом обишли просторије депоа где су их дежурни радници известили да је све спремно за прелазак на нови ред вожње. После разговора са запосленима, в.д. генералног директора Иван Булајић традиционално је уручио сатове најбољим радницима у ТПС Земун – Бранку Тумари, дефектатору из ОЈ сервис за ЕМВ и локомотиве, Живораду Лазаревићу, кондуктеру домицила Београд и машиновођи Ивану Марковићу.

У складу са протоколом, поред доделе сатова, предат је рапорт у возу „Соко“ поводом успостављања новог реда вожње, а представници пословодства „Србијавоза“ су потом одржали кратак радни састанак на коме су укратко сумирани резултати претходне и планови за наредну годину, после чега је обилазак погона и званично завршен.

  

Сјајни резултати

Говорећи о резултатима, Булајић је указао да су 2021. превезли 2,6 милиона путника, а да ових дана очекују да та бројка пређе седам милиона.

„Дефинитивно се људи враћају железници. Оно што мислим да ће нам јако помоћи да идуће године још значајније цифре остваримо, то је што ћемо после дужег времена отворити линију између Лесковца и Ниша. То је пруга која треба да се заврши крајем године и ту очекујемо да буквално поновимо успех који смо имали на линији Београд – Нови Сад, само на делу између Лесковца, Ниша и Алексинца“, наводи Булајић.

На деоници Ниш–Алексинац–Ниш планирано је од 1.септембра 2024, увођење у саобраћај  7 пари „Intercity“ возова на релацији, као и 5 пари „Регио“ возова на релацији Алексинац (Сталаћ) – Ниш –Лесковац – Ниш – Алексинац и 5 пари „Регио“ возова Лесковац – Ниш – Лесковац,  односно Ниш–Алексинац (Сталаћ)–Ниш.

Информативни лист „Пруга“