Железнице Србије ад

Нови поглед на прошлост уз „Дигитални Железнички музеј“

 

У Железничком музеју у Београду у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића свечано је отворена изложба „ Дигитални Железнички музеј“.

 „Музеји су важни зато што музеји  не представљају само експонате. Музеји нас подсећају на то како је изгледала прошлост и зато је важно да одлазите у музеје, како овај музеј тако и друге музеје, да нешто научимо, да научимо какву смо уметност имали, да научимо оно што је наша традиција, наша култура и зато је изградња сваког музеја важна за наше друштво“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и наставио:

 „Овом дигиталном изложбом желели смо да приближимо Музеј железнице млађим генерацијама, јер ако се не мењамо, и ми као друштво и наша организација, односно наша предузећа, па и наши музеји, ми нећемо моћи да ухватимо корак са млађим генерацијама јер морамо да прилагодимо начин изражавања и показивања генерацијама које долазе. То знају учитељи који су овде из школе, јер једна организација уколико има мање промена од промене у њеном окружењу, увек је осуђена на пропаст. Зато се ми обраћамо новим генерацијама дигиталним језиком и покушавамо да их заинтересујемо за оно што је историја железнице“, рекао је министар и наставио:

„Нове технологије, наравно, доносе и промене у понашању свакога од нас, зато је сада важно да музеј може да буде у свакој кући, да не морају да дођу сви баш у музеј, већ да можете  преко таблета, или на други начин, да будете у  Музеју железнице. Нас чека у будућности изградња нове зграде музеја железнице и то је нешто на чему ћемо радити . Та зграда ће бити мултимедијална, она ће пружати све могућности онима који буду долазили да проведу читав дан тамо, и то ће бити прави пример једног модерног музеја“, најавио је министар и захвалио се компанијама „Телеком Србија“ и „Утибер“ који су помогли у постављању ове дигиталне поставке.

„Утибер“ ради веома вредно и веома нам помаже на изградњи брзе пруге, јер и они су део тог пројекта и захвални смо им на томе, а „Телеком Србија“ није само компанија која служи за комуникације, то је компанија која представља лидера када је у питању технологија у Србији, и ово је пример где  „Телеком Србије“ показује колико је значајно и колико воде рачуна да улажу у очување, у дигитализацију наше баштине“, рекао је министар и позвао грађане и грађанке да посете Железнички музеј.

„Ако макар један, једна девојчица или дечак пожеле после овога да буду машиновође или пожеле да раде на железници, или сазнају нешто ново о историји наше железнице, мислим да је све ово данас онда имало смисла“, закључио је министар Весић.

Натали Делић, извршна директорка за стратегију и дигитал „Телекома Србија“ рекла је да је јако поносна што је „Телеком Србија“ као лидер у телекомуникацијама и дигиталној трансформацији део овог пројекта.

„Јако је важно да кроз едукацију ширимо свест о новим технологијама, али и да у исто време очувамо наше наслеђе и мислим да је ово прави пројекат и прави пример како се прошлост и будућност прожимају и како ми  кроз дигиталне технологије доносимо историју, једну јако богату историју српских железница и шинимо је на тај начин разумљивијом и приступачнијом пре свега младим генерацијама“, рекла је Делић.

„Желим да се захвалим Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Железничком музеју што су нам дали прилику да будемо део овог прелепог пројекта и желим свима опет да пошаљем опет поруку да ће „Телеком Србија“ увек бити у првим редовима заједно са свим државним институцијама кад год имамо сличне пројекте који ће комбиновати едукацију, заштиту наше културе и историје и дигиталну трансформацију друштва“, закључила је извршна директорка компаније „Телеком Србија“ Натали Делић.

„Изложба „Дигитални Железнички музеј“ има за циљ да путем дигитализације једног дела нашег музејског фонда приближи историјат, настанак и развој железнице свим грађанима Србије – и широј и стручној јавности, али се акценат ставља на млађе генерације“, рекао је Страхиња Вуковић, директор Железничког музеја и додао да је овакав модеран, дигитални приступ музеологији неопходан како бисмо успели да изложбе прилагодимо савременом добу. „Широм Европе и света се већ увелико организују специјализовани скупови и семинари на којима се презентују конкретне могућности које нове технологије пружају музејима, јер за једну културну установу то значи привлачење нових посетилаца, сајберпосетилаца и ширење имиџа музеја“, рекао је Вуковић и наставио:

„Верујемо да ће спој традиционалног и модерног приступа приказивања музејских експоната подстаћи млађе генерације да заволе железницу и да изаберу рад у сектору железнице за свој будући животни позив. Зато користим ову прилику и позивам све школе у Београду и широм Србије да дођу, да посете Железнички музеј и да на савремен и занимљив начин науче нешто више о историји наше железнице“, рекао је Страхиња Вуковић, директор Железничког музеја.

Отварању изложбе присуствовали су: помоћница министра за железнице и интермодални транспорт Анита Димоски, директор компаније „Утибер“ Миодраг Јовић и вршилац дужности генералног директора привредног друштва „Железнице Србије“ ад Горан Аџић и ученици Основне школе „Филип Филиповић“.

„Музеј нашег сећања“

„Железница није само начин превоза, бар нас старије. Она за нас представља успомене, одлазак на екскурзије, одлазак у војску, на концерте. Железница је напросто део нашег живота и зато овај музеј није само музеј историје железнице већ и музеј нашег сећања“, рекао је Весић.

Информативни лист „Пруга“