Железнице Србије ад

Kонкурс за доделу стипендија студенткињама докторских академских студија у области железнице

 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре расписало је конкурс за доделу  стипендија студенткињама докторских академских студија у области железнице, изјавио је министар Горан Весић гостујући 5. септембра у јутарњем програму ТВ Прва.

”Влада Србије је у протекле четири године уложила више од милијарду и по евра у реконструкцију старих и изградњу нових  железничких пруга.

Брза пруга између Београда и Новог Сада симбол је промене у железничком саобраћају а сада градимо њен наставак, 108 километара брзе пруге између Суботице и Новог Сада. Осим тога, у току је пројектовање највећег железничког пројекта у модерној историји Србије – реконструкције и модернизације брзе пруге од Београда до Ниша. Осим главних железничких коридора, императив је да се модернизују магистралне и регионалне пруге”, објаснио је министар Весић.

Он је истакао да ”инвестиције у железничку инфраструктуру не би биле потпуне без улагања у наш највреднији ресурс, наше људе и њихово знање”. ”Вођени овом идејом, у сарадњи са Међународном банком за обнову и развој и Француском агенцијом за развој, у оквиру пројекта ,,Модернизација железничког сектора у Србији”, обезбедили смо средства за финансирање подршке женама, полазницама докторских студија из научних области, грана или дисциплина повезаних са железничким саобраћајем и транспортом. Циљ је да добијемо квалитетне кадрове у железници, да мотивишемо младе научнике да дају свој допринос развоју железнице и мобилности у Србији и да више жена ради на најодговорнијим пословима у српској железници”, објаснио је министар Весић

”Пријављивање заинтересованих траје до 18.9.2023. године, а Министарство ће овом приликом доделити три стипендије које покривају све трошкове докторских академских студија, као и трошкове живота за време трајања студија за жене.”, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре Горан Весић.

Информативни лист „Пруга“