Железнице Србије ад

Министар Момировић посетио Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић са сарадницима посетио је данас Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“, где су га сачекали в. д. генералног директора „Железница Србије“ Горан Аџић и директор Завода примаријус др Владо Батножић.

Сматрао сам да је моја обавеза као министра да дођем да се захвалим вама и вашим радницима и железничком медицинском систему који је све време, од почетка кризе, на првој линији фронта у борби против корона вируса. Данас када су две трећине запослених медицинских радника ове установе врло активно ангажовани у београдској Арени, новој ковид болници у Батајници и у другим болницама у којима се лече оболели од Ковида, допринос који као здравствена установа дајете како би зауставили ову опаку заразну болест која је обухватила цео свет и целу Европу заиста је неизмеран“, рекао је министар Томислав Момировић.

„Као Министарсво ми смо ту да дамо максималну подршку, како бисмо заједнички прошли кроз овај тежак период. Овакав притисак, какав медицински радници трпе није виђен у историји. Они су на првој линији фронта. Ово је заиста рат за цело друштво, за човечанство и опстанак наших вредности и ми као Влада, са једне стране, морамо да обезбедимо максимално поштовање мера, а ако оне не буду дале резултате, да их додатно пооштримо, а с друге стране да омогућимо људима, да и у овим околностима, живе, раде и стварају неку економску вредност. То су чињенице које се ми трудимо да избалансирамо у најтежим околностима за Европу у последњих 70 година, изјавио је министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

 

 

 

 

 

 

 

 

У име Министарства и Владе Републике Србије министар Момировић је изразио велику захвалност свим запосленима у Заводу:

„Ове околности у много чему подсећају на ратне околности, где главну улогу имају лекари и здравствени радници, и они заиста воде једну велику битку за здравље грађана и опстанак друштва. Нисам сигуран да су сви свесни кроз шта пролази медицинско особље али њихова жртва, рад и труд ће се сигурно памтити у наредним деценијама и вековима, као што ми памтимо наше хероје из претходних векова.“

Момировић је истакао да Министарство и Влада Републике Србије, и уопште цео државни апарат на челу са председником Републике јасно ставља здравствене раднике и медицинско особље у фокус и да ће бити ту да дају сваки вид подршке.

„Ово је битка коју здравствени радници воде у име народа ове земље и ми можемо да им помогнемо једино тако што ћемо бити одговорни и што ћемо ову Владу и државу водити храбро и одговорно и трудити се да цело друштво прати мере које ће омогућити да се смањи притисак на здравствене установе. Бићемо ту за вас, нећемо вас напуштати. Фокусирајте се на грађане којима пружате услугу, али се трудите да заштитите и себе, закључио је министар.

 

 

 

 

 

 

 

 

Директор Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ прим. др Владо Батножић је истакао да је пријатно изненађен министровом посетом и нагласио је да је ово први пут у историји Завода да је министар одмах по постављењу обишао ову здравствену установу.

„Радници Завода су изузетно изненађени и задовољни вашом посетом нашој установи. Ви знате да Завод постоји 135. година, што нас чини вршњацима великих компанија као што су „Бош“, „Мерцедес“ и „Кока-Кола“, и као наша железница, која је две године старија од нас, ми се трудимо да опстанемо и да радимо што боље, истакао је Батножић.

Први човек Завода је упознао министра са капацитетима Завода, и том приликом је истакао да захваљујући великом раду и одличној сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, ова установа располаже савременом дијагностичком опремом и по томе је надалеко позната.

„Завод има амбуланте у 16 градова Србије, а веће организационе јединице су у Београду, Нишу и Новом Саду. У оквиру Завода и његових организационих јединица ради 220 лекара, а од тог броја чак 120 чине лекари специјалисти. Завод у данашње време представља једну озбиљну здравствену установу чији је превасходни задатак да лечи раднике железнице, али улаже доста напора да понуди своје услуге и обичним грађанима. У том смислу направљени су озбиљни помаци, јер када је 2012, године изабран нови менаџмент у овој установи се лечило око 80 хиљада пацијената, а данас Завод може да се похвали да је тај број порастао на чак 125 хиљада пацијената што је директна последица доброг рада лекара. Искрено се надам да ће се тај позитивни тренд наставити и у будућности, истакао је директор Завода.

 

 

 

 

 

 

 

 

Батножић је подсетио министра да је Завод одлуком министра здравља од првог дана стављен у прве редове борбе против корона вируса, прво на Београдском сајму, а касније и у Штарк арени и другим локацијама по Србији.

„Ово је наше време, време здравствених радника и ми се морамо наћи на нашем задатку. Наши запослени чине окосницу здравственог кадра у тим Ковид болницама пре свега захваљујући искусном лекарском кадру. На дневном нивоу 70 здравствених радника из Завода је свакодневно у Штарк арени а од марта до сада смо имали преко 200 заражених здравствених радника у Заводу. Посебно бих похвалио рад запослених у Заводу током епидемије јер су показали изузетну мотивисаност и пожртвованост у жељи да помогну оболелима, објаснио је Батножић.

Горан Аџић, в.д. генералног директора „Железнице Србије“ ад се захвалио министру Томиславу Момировићу што је посетио Завод и показао разумевање и жељу да помогне овој здравственој установи.

„У име „Железнице Србије“ као оснивача и управитеља Завода за здравствену заштиту „Железнице Србије“ желим да вам се захвалим што сте данас овде. Мислим да ваша подршка, уз подршку „Железнице Србије“ ад, нашим херојима много значи. Ми као железница трудићемо се у наредном периоду да омогућимо Заводу нормално функционисање, истакао је Горан Аџић, и пожелео свима здравље, изразивши искрену наду да ће се заједничким снагама изаћи из ове ситуације која је задесила целу земљу.

Видео прилoзи преузети са YouTube  канала – 24 Вести

 

 

Информативни лист „Пруга“