Железнице Србије ад

Михајловићева са „Руским железницама“: Настављамо модернизацију барске пруге и градимо јединствени диспечерски центар

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Александром Мишарином, првим замеником генералног директора „Руских железница“, и са њим разговарала о заједничкој сарадњи на изградњи брзе пруге од Београда до Будимпеште, као и о наставку сарадње на модернизацији барске пруге и пројектовању и изградњи јединственог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем.

Михајловићева је том приликом истакла да са компанијом РЖД министарство и Влада Србије имају сјајну сарадњу, те да је изградња брзе пруге на деоници од Старе Пазове до Новог Сада један од најбољих пројеката који се реализује у складу са договореном динамиком.

„Од изузетне важности је што ћемо сутра, приликом посете руског премијера Дмитрија Медведева, потписати важне међувладине споразуме који ће омогућити пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградњу електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада. У интересу Владе Србије и министарства је да кренемо што пре у реализацију и ту смо да подржимо све моделе који су ефикасни и у складу са светским стандардима“, рекла је она.

Александар Мишарин захвалио је потпредседници Владе на посвећености у реализацији пројеката у железничком саобраћају и истакао да ће сутрашње потписивање споразума бити од великог значаја за даљи развој наведених пројеката.

„Посетио сам данас градилиште и уверавам вас да све тече по договореној динамици. Све што радимо на модернизацији пруга у Србији дипринеће не само повећању путничког и теретног саобраћаја, већ и приливу нових инвестиција у вашој земљи. „Руске железнице“ добитник су међународног признања за ефикасност превоза и енергетску ефикасност, ту технологију ћемо применити и у Србији“, рекао је Мишарин.

Данашњем састанку присуствовао је и Сергеј Павлов, генерални директор „РЖД интернешенела“.

Информативни лист „Пруга“