Железнице Србије ад

Годишњица гранатирања воза у Грделичкој клисури: Жртве се не заборављају

 

 

„Не треба се бојати људи већ нељудског у њима“, уклесана је порука на мерменом спомен-обележју, подигнутом поред моста изнад реке Јужне мораве у Грделичкој клисури, у знак сећања на велику трагедију током НАТО агресије Србије у којој је живот изгубило 15, а рањено 44 особа. На овом месту су се ове, као и претходних година, окупили представници железничких компанија, локалне самоуправе, друштвених организација и бројни грађани да полагањем венаца одају пошту погинулим путницима гранатираног воза.

На данашњи дан, пре 24 године, догодио се један од најтежих злочина када је у 11.40 сати гранатиран међународни експресни воз број 393, који је саобраћао на релацији Београд–Ниш–Скопље–Солун. Од четири пројектила два су погодила Грделички мост, а два воз. Трећи и четврти вагон су тотално унишетни, док су локомотова и први вагон у великој мери оштећени.

 

Према званичним подацима погинуло је 15 путника, а најмлађа жртва имала је само шест година, повређено је 44, а троје настрадалих никада није идентификовано. Међу настрадалима у гранатираном возу била су и двојица железничара, кондуктер Зоран Јовановић, који је био на свом радном задатку, и његов колега Петар Младеновић, као путник. Железничка пруга и мост су били потпуно онеспособљени за саобраћај.

 

По неким незваничним информацијама, највише цивила током читаве агресије на Савезну Републику Југославију погинуло је управо у овом  возу, а тачан број, нажалост, никада није утврђен.

Српске железнице и читава Србија не заборављају страдања од пре двадесет четири године. Сећање на жртве гранатираног воза, наше погинуле колеге и разрушену железницу не сме да избледи. Као порука  и опомена, да се нешто слично никада и никоме не догоди, на мосту страдања подигнуто је спомен-облежје.

 

Железничари мост у Грделичкој клисури сматрају симболом страдања железничара и железнице.

У бомбардовању Савезне Републике Југосавије током НАТО агресије живот је изгубило 11 железничара. Српске железнице биле су нападнуте 210 пута и том приликом је оштећено око 310 железничких објеката и постројења. Процењено је да су српске железнице током бомбардовања, услед срушених мостова, бомбардованих пруга и станица, претрпеле укупну штету од око две милијарде немачких марака.

Фотографије преузете са сајта града Лесковца.

Информативни лист „Пруга“