Железнице Србије ад

Саобраћајни институт ЦИП и Руски Институт Ниас потписали уговор о пројектовању Јединственог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем у Србији

Генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић и заменик генералног директора руског Института Ниас Андреј Павлоскиј потписали су данас, 19. септембра, уговор о пројектовању Јединственог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем у Србији. Потписивању уговора у Влади Србије присуствовали су потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и први потпредседник Руских железница Александар Мишарин.

 
“Реализација пројекта Јединственог диспечерског центра српских железница омогућиће нам, у наредних годину и по, до две, да управљамо комплетним железничким саобраћајем на територији Републике Србије” изјавила је Михајловић, и додала да стари диспечерски центар у Србији постоји већ више од 30 година и да је технолошки превазиђен , а нови је неопходан како бисмо имали модерне железнице које ће бити повезане с регионом.

Михајловић је рекла да ће тек бити разматрани начини финансирања тог пројекта када буду познати сви технички детаљи.

Иначе, израда техничке документације за овај пројекат коштаће 950.000 долара, а нови диспечерски центар у Београду био би изграђен, опремљен и оформљен уз помоћ Холдинга Руских железница, са процењеном вредношћу изградње од око 20 милиона долара.

Диспечерски центар је један од четири пројекта предвиђених Меморандумом о стратешком партнерству између РЖД и Инфраструктуре железнице Србије, а који је потписан 27. октобра 2015. у Москви.

Након израде идејног пројекта диспечерског центра треба да се уради главни пројекат његовог развоја у три фазе: прва за БГ чвор, друга за Коридор 10 и трећа за осталу железничку мрежу у Србији.
 
Продужење рока за реализацију руског кредита

Потпредседница Михајловић изјавила је да ће до посете премијера Русије Дмитрија Медведева Србији, у октобру, бити усаглашено продужење руског кредита.“До доласка председника Владе Русије Медведева, министарства финансија Србије и Русије требало би да усагласе продужење руског кредита”, рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара у Влади Србије.

Рок за повлачење руског кредита је до краја 2017, а Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најавило је да ће коришћење руског кредита бити продужено за четири године односно до краја 2021.

Михајловић је истакла да су до сада потписани анекси уговора за пројекте вредни 760 милона долара, као и да је до сада повучено 40 или 45 одсто средстава пошто поједини пројекти још нису завршени.

Руски кредит обухвата модернизацију и градњу Панчевачке пруге, шест деоница на Коридору 10, обнову барске пруге од Ресника до Ваљева, пругу Стара Пазова – Нови Сад и пројектовање новог Диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем у Србији, као и набавку 27 нових дизел-моторних возова из Русије.

Информативни лист „Пруга“