Железнице Србије ад

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић на Самиту у Риги потписује комерцијални уговор за реализацију прве фазе пројекта изградње пруге Београд-Будимпешта

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић потписаће, током Самита шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Риги, уговоре за инфраструктурне пројекте вредне 734 милиона евра.

Потпредседница Михајловић ће, заједно са представницима „Инфраструктуре Железнице Србије“ и конзорцијума кинеских компанија “Цхина Раилwаy Интернатионал“ и „Цхина Цоммуницатионс Цонструцтион Цомпанy“, потписати комерцијални уговор вредан 319 милиона евра за реализацију прве фазе пројекта изградње пруге Београд-Будимпешта, од српске престонице до Старе Пазове.

Изградња двоколосечне пруге дужине 34,5 километара на релацији Београд-центар – Стара Пазова за брзине до 200 километара, први је пројекат кинеске железнице у Европи и биће грађена у складу са домаћим прописима и стандардима Европске уније.

На Самиту ће, такође, бити потписан и Меморандум о разумевању са кинеском Ексим банком о кредитирању пројекта мађарско-српске железнице на територији Србије.

Са Ексим банком потпредседница Михајловић ће потписати и уговор о финансирању изградње ауто-пута Сурчин – Обреновац, вредан 208 милиона евра.

Кинеске компаније радиће и на наставку изградње Обилазнице око Београда, на деоници од Остружничког моста до Бубањ потока, а комерцијални уговор за изградњу деонице вредан је 207 милиона евра.

Информативни лист „Пруга“