Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Возом од Крагујевца до Лапова за мање од пола сата

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас радове на реконструкцији пруге Лапово–Крагујевац и поручила да ће се возом између ова два града од 1. октобра путовати мање од пола сата.

Након обиласка радова у Баточини, које је „Инфраструктура железнице Србије“ започела 7. марта 2019. године, Михајловићева је рекла да ће закључно са наредном годином у Србији бити укупно реконструисано око 800 километара регионалних пруга.

“Регионалне пруге су једнако важне за бољи живот грађана, као и главни коридори које модернизујемо, и наш задатак је да створимо услове да се и тим пругама иде брзо, и новим возовима”, рекла је Михајловићева.

 

 

 

 

Она је подсетила да пре 2014. није реконструисан ниједан километар регионалних пруга, као и да је Светска банка у једној студији пре неколико година оценила да је Србија на железници пропустила 2,5 инвестициона циклуса, односно 40 година развоја. “Просто су сви заборавили да железница уопште постоји”, додала је она.

Михајловићева је рекла да је вредност радова на реконструкцији пруге Лапово–Крагујевац дужине 27,5 километара 11 милиона евра, додатна четири милиона евра уложено је у санацију клизишта, а радове је финансирала „Инфраструктура железнице Србије“ сопственим средствима.

Министарка је најаваила да ће се после ове реконструкције изводити радови и на деоници од Крагујевца до Краљева, што је важно за боље повезивање и развој Шумадијског округа.

„Радови на реконструкцији пруге између Лапова и Крагујевца биће завршени месец дана пре рока – 30. септембра, а путовање између ова два града трајеће 26 минута,“ истакао је Мирољуб Јевтић, в. д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије”. Он је објаснио да ће воз саобраћати на релацији Лапово–Крагујевац и даље до Младеновца, где ће имати везу и са БГ возом.

 

 

 

 

Начелница Шумадијског округа, Биљана Илић Стошић, рекла је да ће ова пруга бити реконструисана 132 године откако је изграђена и да ће од 1. октобра грађани моћи поново да путују возом по повољнијој цени од цене аутобуске карте. „Осим у путничком саобраћају, ова пруга значајна је и за теретни саобраћај и за све компаније које овде послују”, закључила је начелница округа.

Пругу Крагујевац – Лапово сопственим средствима, радном снагом и механизацијом реконструише „Инфраструктура железнице Србије“ у оквиру Трогодишњег програма обнове регионалних пруга у Србији.  Радови обухватају замену шина, прагова и туцаника, затим регулисање колосека, као и санацију доњег дела колосека у дужини од 2,9 километра, на оним местима где су поплаве и временске непогоде створиле оштећења.

Брзина возова након реконструкције пруге биће 60 км/сат у теретном и 100 км/сат у путничком саобраћају, а осовинска носивост пруге биће повећана са досадашњих 18 на 22,5 тона по осовини.

Пруга Крагујевац–Лапово изграђена је 1887. године. Нове шине на овој прузи постављене су између 1962. и 1964. године, а последњи пут њена реконструкција урађена је између 1968. и 1970. године, када је оспособљена за пројектоване брзине између 60 и 100 километара на сат. Железничка станица Крагујевац обновљена је пре пуних четрдесет година.

Због вишедеценијског неодржавања пруге између Крагујевца и Лапова, брзине возова смањене су на свега 40 километара на сат, са већим бројем деоница на којима је она ограничена на брзине између 10 и 30 километара на сат.

 

 

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“