ŽELEZNICE SRBIJE
Otvorena izložba "130 godina železničkog zdravstva u Srbiji"
Ponedeljak, 24. oktobar 2016.

>Izložba fotografija “130 godina železničkog zdravstva u Srbiji“ , kojom započinje nedelja obeležavanja trinaest decenija postojanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika ,,Železnica Srbije“ otvorena je danas, 24. oktobra, u svečanoj sali opštine Savski venac.

„Prolazeći kroz različite faze razvoja tokom svoje duge istorije, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika železnice postao je danas jedna od najkvalitetnijih i najsavremenijih medicinskih ustanova u zemlji, na koju se mogu osloniti ne samo zaposleni na železnici već i ostali građani Srbije – istakao je direktor Zavoda prof.dr Vlado Batnožić na otvaranju izložbe.

Data/Images/otvaranje_izlozbe_u_opstini_savski_venac1_s.jpg Data/Images/otvaranje_izlozbe_u_opstini_savski_venac2_s.jpg Data/Images/otvaranje_izlozbe_u_opstini_savski_venac3_s.jpg

On je naglasio da je neprocenjiv doprinos železnice i železničkog zdravstva u oslobodilačkim balkanskim i svetskim ratovima tokom 19. i 20. veka na ovim prostorima. Veliki doprinos ogledao se u organizaciji saobraćaja sanitetskih vozova, koji su služili za evakuaciju ranjenika sa bojišta i u pružanju prve pomoći.

Batnožić je prisutne podsetio na reči velikog vojskovođe Radomira Putnika koji je, ocenjujući značaj železnice i sanitetskih vozova u oslobodilačkim ratovima u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka, rekao: "Srbija je u to vreme imala tri armije, a ja sam imao priliku i čast da komandujem i četvrtom, a to je bila naša železnica".

Prema njegovim rečima, Zavod danas zapošljava 750 medicinskih radnika, koji se uz punu pomoć svog osnivača “Železnica Srbije” ad, organizovano i planski brinu o zdravlju oko sto hiljada osiguranika. Među njima je najviše železničara, članova njihovih porodica i železničkih penzionera, kao i drugih građana Srbije.

Posetioce izložbe je pozdravio i predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić, koji je istakao značaj ovog velikog jubileja železničkog zdravstva.

Na izložbi u opštini Savski venac izloženo je oko četrdesetak istorijskih fotografija na kojima je prikazan razvoj železničkog zdravstva u Srbiji, a neke od njih potiču s kraja 19. i početka 20. veka i do sada uglavnom nisu bile javno prikazivane.

Izložba je otvorena do 28. oktobra u svečanoj sali opštine Savski venac.

IZDVAJAMO
NAJAVE DOGAĐAJA
VESTI
RED VOŽNJE
NAJNOVIJA "PRUGA"
LOKACIJA TERETNIH KOLA
MEDIJA CENTAR
ŠARGANSKA OSMICA
TURISTIČKI VOZ "ROMANTIKA"
PLAVI VOZ
 
© Železnice Srbije 2006 | produced by MASSVision, powered by cMASS