ŽELEZNICE SRBIJE
Sto dvadeset godina železničkog zdravstva
Četvrtak, 14. septembar 2006.

Izgradnjom Balkanske železničke magistrale kroz Srbiju (koja je bila, kao obaveza, preuzeta na Berlinskom kongresu), Srbija je 1884. godine dobila svoju prvu železničku prugu od Beograda do Niša.

Prateći razvoj železnice u Srbiji, razvijala se i zdravstvena služba železničara. Tako je 01.12.1886. godine stupio na snagu prvi Pravilnik kojim se reguliše zdravstvena problematika na železnici. Bio je to Pravilnik o kasi na pomoć. Ovaj datum (i pravilnik), smatraju se zvaničnim početkom železničkog zdravstva u Srbiji.

Današnji Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP"Beograd"

Data/Images/zdr_01_s.jpg
nastao je iz Bolesničkog fonda, osnovanog 1895. godine. Sredstva u fond su uplaćivana od doprinosa železničkih radnika (odbijanjem od njihove zarade). Osim toga, objekti za potrebe železničke medicinske službe zidani su dobrovoljnim radom i uplatama železničara i van bolesničkog fonda. Tako je, između ostalog, nastao objekat u delu grada poznatom kao "Mostar", u kome je prvobitno bilo porodilište, a potom bolnica. Iako se dopunsko zdravstveno osiguranje u Srbiji spominje tek poslednjih nekoliko godina, iz prethodnih navoda se zaključuje da su železničari o tome razmišljali pre više decenija, kada su i osnovali sopstveni zdravstveni fond.

Prateći razvoj i napredak medicine i Zavod se razvio u savremenu zdravstvenu ustanovu koja se brine o zdravlju više od 123.000 železničara, članova njihovih porodica, železničarskih penzionera, kao i drugih osoba, opredeljenih da se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Zavod danas broji oko 700 zaposlenih od čega je više od 300 lekara. U sastavu Zavoda nalaze se i moderno opremljene ambulante i dijagnostički centri u 23 grada u Srbiji. Najveći zdravstveni centri Zavoda nalaze se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP "Beograd" spada u zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite koje sprovode mere primarne i sekundarne prevencije bolesti kao i opštemedicinsku zaštitu železničara.

U Zavodu rade lekari svih specijalnosti. Angažuju se i konsultanti iz eminentnih zdravstvenih ustanova u Beogradu. Tako se u Zavodu obavljaju pregledi u specijalističkim službama iz sledećih grana medicine: radiologije, oftalmologije, neurologije, psihijatrije, otorinolaringologije, ginekologije, hirurgije, interne medicine, medicine sporta, funkcionalne dijagnostike, medicine rada, fizikalne medicine i rehabilitacije, dermatologije i dr. Poseban deo fizikalne medicine posvećen je estetici – napravljeni su specijalni programi za negu lica i tela (anticelulit programi, anti-age programi i sl.). U okviru stomatologije, pružaju se usluge iz oblasti preventivne i konzervativne stomatologije, oralne hirurgije i protetike.

Savremeni aparati i edukovan kadar omogućavaju brzo i precizno postavljanje dijagnoze. Opremljeni smo aparatima za rano otkrivanje osteoporoze (DEXA i "Sahara"), savremenim ultrazvučnim aparatima za dijagnostiku oboljenja srca kao i ergometrijskom trakom (Treadmil), oftalmološka služba je opremljena modernim aparatom za kompjuterizovanu perimetriju (ispitivanje vidnog polja), posedujemo i aparate za spirometriju i pulsnu oksimetriju i dr. U skladu sa savremenim medicinskim dostignućima, Zavod je 2004. godine otvorio Centar za magnentnu rezonancu koji omogućava brzu, sigurnu i neinvazivnu dijagnostiku. Reč je o aparatu sa jačinom magnentnog polja od 3 tesle, jedinim takve vrste u regionu. U sklopu Zavoda postoji i Služba laboratorijske dijagnostike sa najsavremenijim aparatima iz oblasti biohemijske i hematološke laboratorijske dijagnostike (Aeroset, Abbott, USA). Biohemijska laboratorija Zavoda je nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za specijalizaciju iz kliničke biohemije. U sklopu službe laboratorijske dijagnostie funkcioniše i mikrobiološka laboratorija.

Zavod sprovodi kontinuiranu edukaciju zaposlenih, na svim nivoima (za srednji, viši i visoki medicinski kadar). Redovno se održavaju predavanja u okviru ustanove, ali se naši zaposleni šalju na stručno usavršavanje i u druge zdravstvene ustanove u zemlji i inostranstvu.

Godine 2000.  Zavod je dobio priznanje Sunčani sat, za najbolju vanbolničku ustanovu u zemlji.

Pored svih do sada dobijenih priznanja i nagrada, Zavod je svoj kvalitet potvrdio dobijanjem sertifikata o usaglašenosti sistema menadžmenta kvalitetom sa standardom ISO 9001:2000.

U godini kada proslavljamo 150 godina od rođenja Nikole Tesle i Sigmunda Frojda, Zavod slavi 120 godina postojanja železničkog zdravstva.

Naš jubilej obeležićemo nedeljom promocije zdravlja pod nazivom "Život je čudo".
U periodu od 15. do 22. septembra Zavod će ponuditi široku paletu svojih usluga besplatno. Zainteresovani građani moći će besplatno da obave određene analize krvi, dobiju savete vezane za prevenciju mnogih oboljenja, urade ultrazvučni pregled srca, abdomena, krvnih sudova vrata, provere kolorni vid, obave preglede kao što su osteodenzitometrija, EEG, EKG, spirometrija, pulsna oksimetrija,...
U okviru nedelje promocije zdravlja, 19.09.2006. godine u Zavodu će se odvijati akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Centralna manifestacija – proslava jubileja 120 godina od osnivanja železničkog zdravstva, održaće se 23. septembra uz prigodan kulturno-umetnički program.
Internet prezentacija: www.rhci.net

IZDVAJAMO
NAJAVE DOGAĐAJA
VESTI
RED VOŽNJE
NAJNOVIJA "PRUGA"
LOKACIJA TERETNIH KOLA
MEDIJA CENTAR
ŠARGANSKA OSMICA
TURISTIČKI VOZ "ROMANTIKA"
PLAVI VOZ
 
© Železnice Srbije 2006 | produced by MASSVision, powered by cMASS