ŽELEZNICE SRBIJE
Predstavnici ruskih i srpskih železnica razgovarali sa ministrom za saobraćaj Milutinom Mrkonjićem
Sreda, 22. avgust 2012.

Ministar za saobraćaj Milutin Mrkonjić razgovarao je danas sa predstavnicima ruskih i srpskih železnica o  projekatima koji se finansiraju iz kredita Vlade Ruske federacije. On je ocenio da za sada posao ide dobro i da očekuje da će krenuti realizacija projekata.  Srpski ministar je kazao da sredstva iz ruskog kredita od 800 miliona dolara za železnicu neće biti preusmerena za druge potrebe već će biti isključivo namenska.

Data/Images/sastanak_u_vladi_1__s.jpg

Data/Images/sastanak_u_vladi_2__s.jpg

Data/Images/sastanak_u_vladi_3__s.jpg

Precizirao je da je za izgradnju drugog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo namenjeno 50 miliona evra, za rekonstrukciju šest deonica na Koridoru deset biće utrošeno 55 miliona evra, a za nabavku dizelmotornih vozova 100 miliona evra. Za izgradnju pruge Valjevo-Loznica  potrebno je 275 miliona evra, a za prugu Beograd-Bar oko 200 miliona evra.

Predsednik Skupštine „Železnica Srbije“ Zoran Anđelković izjavio je da bi radovi na pruzi Beograd-Pančevo trebalo da počnu na jesen. Do tada Ministarstvo finansija treba da obezbedi novac za eksproprijaciju zemljišta, a od Ministarstva za građevinu se očekuje pozitivno mišljenje na  projekat.

„Železnice Srbije“ su  spremne da intenziviraju sve poslove i preuzmu sve obaveze. Ostaje da Ministarstvo finansija potvrdi i ratifikuje ugovor o finansijskom zaduženju, a na „Železnicama Srbije“ i resornom ministrstvu je da ugovorimo izvođenje radova u prvoj fazi projekta Beograd-Pančevo, početak radova na deonicama Koridora 10, ugovaranje i isporuka novih dizelmotrornih vozova. Druga faza je nastavak izgradnje jednokolsečne pruge Valjevo-Loznica, istakao je generalni direktor „Železnica Srbije“ Milovan Marković.

-Naši partneri iz Rusije i stručnjaci su spremni da dođu u obilazak pruge Valjevo-Loznica i uvere se o stanju na pruzi, pre svega na tunelima. Posao na rekonstrukciji pruge Beograd-Bar je poslednji na spisku  projekata koji ulazi u realizaciju. Potrebno je završiti projektnu dokumentaciju, ali to je projekat koji će biti započet sledeće godine, naveo je Marković.
 Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin je na sastanku istakao da Srbija može da računa na dodatnu finansijsku pomoć od Rusije, pored kredita od 800 miliona dolara namenjenih srpskoj železnici.

-O tome se vode razgovori, naravno prvo treba da čujemo potrebe Srbije, a onda treba zajednički da definišemo mogućnosti za rešavanje tih problema, rekao je Konuzin i izrazio očekivanje da će vrlo brzo biti konkretnih rezultata.

Mrkonjić je prihvatito predlog Konuzina da srpski i ruski železničari strateški nastupe u regionu i najavio da će za to biti izdvojena određena sredstva iz budžeta njegovog ministarstva.

IZDVAJAMO
NAJAVE DOGAĐAJA
VESTI
RED VOŽNJE
NAJNOVIJA "PRUGA"
LOKACIJA TERETNIH KOLA
MEDIJA CENTAR
ŠARGANSKA OSMICA
TURISTIČKI VOZ "ROMANTIKA"
PLAVI VOZ
 
© Železnice Srbije 2006 | produced by MASSVision, powered by cMASS