ŽELEZNICE SRBIJE
Nastavlja se akcija o bezbednosti na putnim prelazima "OPREZ! IZABERI ŽIVOT!” u beogradskim osnovnim školama
Petak, 11. novembar 2011.

Edukativno-multimedijalnom prezentacijom pod nazivom "Oprez! Izaberi  život!" koju je, 10. novembra 2011. godine, organizovao Medija centar AD "Železnica Srbije" u batajničkim osnovnim školama, nastavljena je kampanja o bezbednosti na putnim prelazima.

Prezentacijama, koje su  održane u osnovnim školama „Boško Jakovljević-Pinki" i "Branko Radičević" prisustvovalo je 670 učenika najmlađeg uzrasta. Multimedijalna interaktivna prezentacija edukativno-zabavnog karaktera prilagođena je uzrastu osnovaca, a cilj edukacije je da se najmlađima ukaže na opasnosti i da se upoznaju sa pravilnim ponašanjem prilikom prelaska pruge.

Data/Images/batajnica_1_1.jpg

Data/Images/batajnica_2_1.jpg

Data/Images/batajnica_3_1.jpg

Ovim predavanjima, Medija centar "Železnica Srbije" započinje novu sezonu edukativne kampanje o bezbednom prelasku preko putnih prelaza za školsku 2011/12. godinu.

U protekloj školskoj 2010/11. godini Medija centar "Železnica Srbije"  uspešno je realizovao prezentacije o bezbednom ponašanju na pružnim prelazima u 23 grada i u 69 osnovnih škola širom Srbije, kojima je bilo obuhvaćeno oko 11 hiljada osnovaca. Za osam meseci, akcija je realizovana u Nišu, Lapovu, Zaječaru, Prokuplju, Kruševcu, Pirotu, Novom Sadu, Rumi, Šapcu, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Lazarevcu, Lajkovcu, Čačku, Kraljevu, Užicu, Sevojnu, Požegi i u pojedinim beogradskim opštinama.

Akcija se sprovodi u okviru međunarodne kampanje o podizanju svesti građana pri prelasku putnih prelaza u koju je uključeno preko pedeset zemalja i železničkih uprava širom sveta. SRpske železnice su se pod sloganom "OPREZ! IZABERI ŽIVOT!" uključile u kampanju 22. juna 2010, kada se obeležavao Međunarodni dan bezbednosti na putnim prelazima. Ove godine, železničke uprave širom sveta obeležile su taj dan 9. juna, a "Železnice Srbije" su se istakle u realizovanju međunarodne kampanje nizom aktivnosti, koje će nastaviti da sprovode i u novoj školskoj godini.

Imajući u vidu sve ekonomske i tehnološke aspekte opremanja i održavanja signalno-sigurnosnih sistema, nigde u svetu, pa ni u Srbiji, nisu svi putni prelazi obezbeđeni automatskim uređajima, već samo oni za koje postoji opravdanost. S druge strane, zabrinjavajuća statistika o vanrednim događajima na putnim prelazima ukazuje na potrebu da se skrene pažnja javnosti na neodgovorno ponašanje vozača drumskih vozila i pešaka, koji su u gotovo 100 odsto slučajeva uzročnici nesreća na putnim prelazima. Mnoge strane železničke uprave su zbog toga potencijal u sprečavanju vanrednih događaja na putnim prelazima prepoznale u edukaciji, medijski orijentisanim kampanjama i akcijama poput ove.

"Železnice Srbije" ovakvim vidom edukacije apeluju na svest svih učesnika u drumskom saobraćaju da se ponašaju odgovorno i da primenjuju propise i poštuju sve znake drumske i železničke signalizacije kako ne bi ugrožavali ni svoje ni tuđe živote.

    

IZDVAJAMO
NAJAVE DOGAĐAJA
VESTI
RED VOŽNJE
NAJNOVIJA "PRUGA"
LOKACIJA TERETNIH KOLA
MEDIJA CENTAR
ŠARGANSKA OSMICA
TURISTIČKI VOZ "ROMANTIKA"
PLAVI VOZ
 
© Železnice Srbije 2006 | produced by MASSVision, powered by cMASS