Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић у Центру за даљинско управљање у Топчидеру: Добро функционисање железничког саобраћаја у зимским условима

“Железнички саобраћај добро функционише у тешким зимским условима какве имамо последњих дана. Временске неприлике ипак су утицале на настанак бројних оштећења на железничким средствима и инфраструктури. Укупна штета износи око 3,7 милиона динара, од чега је три милиона у теретном саобраћају због оштећења на локомотивама – изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић приликом обиласка Центра за даљинско управљање у Топчидеру.

 
„Било је пуцања шина на појединим пругама, као и одређених кашњења, што је немогуће избећи у условима ниских температура, снега и леда, али су железничари брзо реаговали и отклањали кварове у кратком року, истакла је Михајловићева која је Центар даљинског управљања обишла заједно са директорима четири железничка предузећа.
 
„Процена на данашњи дан је, да је економска штета због проблема у нормалном ункционисању железничког саобраћаја код „Србија Карга“, „Србија Воза“, „Инфраструктуре железнице Србије“ и обуставе пловидбе на Дунаву између 10 и 13 милиона динара дневно. Надамо се да ће се временске прилике поправити, па ће се и штете смањити“, објаснила је Михајловићева.
 
Према њеним речима приоритет запослених у јавним предузећима претходних дана био је да се заштите људи, опрема и да се смање економске штете, нарочито на железници и у управљању Дунавом.

 
Сви системи функционишу, сви добро раде свој посао и не може нико да каже да нас зима некад изненади. Временске прилике нису једноставне, али се са тим боримо“, истакла је министарка.
 
Центар за даљинско управљање у Топчидеру, који је министарка данас обишла са сарадницима, постоји од 1970. године, највећи је од три центра даљинског управљања у Србији и покрива близу две трећине укупно електрифицираних пруга на територији Србије.
 
Из Топчидера се управља и регулише напон у 13 електровучних постројења, из којих се напаја 1.550 километара електрифициране мреже, укључујући пруге Београд-Бар, Београд-Шид, Београд-Панчево, Београд-Мала Крсна-Велика Плана, као и комплетан Београдски железнички чвор.

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“