Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Почели радови на изградњи техничко-путничке станице Земун

 

„Пројекат изградње и модернизације техничко-путничке станице Земун је од великог значаја за српске железнице, а нова техничка станица у Земуну омогућиће много брже, боље и ефикасније одржавање возова. На тај начин ћемо, као и све друге државе у региону, добити савремени центар за одржавање који до сада нисмо имали“, рекла је данас, 9. септембра, на отварању радова, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да се много улаже у подизање српских железница и да ће до 2020. године бити реконструисано скоро 800 километара пруга.
Михајловићева је подсетила да се возови сада одржавају на три локације: у Топчидеру, Макишу и у Земуну, а да ће након завршетка овог пројекта све те активности бити обједињене на једној локацији – у ТПС Земун.

„Градимо брзу пругу Београд–Будимпешта, уложили смо до сада 200 милиона евра у нове возове и још 100 милиона ће бити уложено, али исто улажемо у људе, па је прошле и ове године запослено око 100 машиновођа. Наш циљ је да грађани пожеле да уђу у нове возове и користе железницу”, нагласила је министарка.

Она је рекла да се до пре 4, 5 година о железници говорило са носталгијом и сетом, док су данас оне стратешки важне за Србију.

“Држава даје новац, милијарде евра се улажу у железнички саобраћај, улажемо у људе и опрему, али исто тако желимо да свака железничка станица буде једнако модерна као и возови који њима саобраћају. Још много посла је пред нама, али слика железнице данас је много боља него до пре пар година”, закључила је она.

Михајловићева се захвалила општини Земун, јер без учешћа локалних самоуправа овакви пројекти се не могу реализовати, а директоре железничких предузећа позвала је да буду још ефикаснији и да што више сарађују са локалним самоуправама.

Југослав Јовић, директор “Србија Воза”, рекао је да се овај пројекат реализује захваљујући великој помоћи и иницијативи ресорног министарства, те да је уз подршку Владе Србије обезбеђен кредит од Европске банке за обнову и развој, и да вредност предвиђених радова износи 50,8 милиона евра.
“Пројекат који данас започињемо од великог је значаја за српске железнице, а рок за завршетак радова је 27 месеци. Хвала потпредседници Владе и целом тиму јер су препознали потребе железничког сектора. Овај центар ће омогућити лакше и квалитетније одржавање постојећег возног парка и возних средстава која ће бити набављена у наредном периоду. У новој техничкој станици ће се прегледати гарнитуре, расформирати возови и по процедури ићи на одржавање и прање, али и формирати и полазити одатле. Такође, ту ће се налазити и простор за одмор машиновођа и кондуктера, чиме ће бити побољшани услови за њихов рад”, објаснио је Јовић.

Дејан Матић, председник општине Земун, истакао је да јединствена политика Владе Србије, града Београда и градских општина доноси резултате и да ће овим пројектом Земун бити уписан на мапу саобраћајне инфраструктуре државе.

Стојан Чолаков, који се присутнима обратио у име конзорцијума фирми „Енергопројект нискоградња“, „Енергопројект опрема“ и „Колас рејл“, рекао је да је циљ овог пројекта да се повећају капацитети за квалитетно и адекватно одржавање возова, те додао да ће радови бити изведени у року.

Уговор о пројекту модернизације техничкопутничке станице Земун, између железничке компаније “Србија Воз” и конзорцијума фирми Енергопројект нискоградња – Енергопројект опрема и Colas Rail S.A.S. из Француске, потписали су 4. јуна, в.д генералног директора железничке компаније “Србија Воз” Југослав Јовић и генерални директор компаније Енергопројект нискоградња Александар Становић. Закључивањем уговора, вредног 50,8 милиона евра, створени су услови да се на простору од 35 хектара крене у изградњу мултифункционалног центра за одржавање возних средстава. Пројектом је предвиђена изградња нових хала за одржавање електромоторних и путничких возова, хале за спољно прање, нове зграде пријема и отпреме возова, нове аутоматске мерне станице за дијагностику возних средстава, нове котларнице са компресорском станицом, 17 км нових колосека, пумпне станице са надстрешницом, објекта за привремено складиштење отпада, објекта за смештај возног и возопратног особља. Изградњом нових техничких капацитета у Земуну ће се знатно унапредити услови рада за запослене, уз повећање безбедности саобраћаја и квалитета услуге. Осим изградње нових, уговором је предвиђена реконструкција и санација постојећих објеката, са предвиђеним роком за извођење радова од 27 месеци. Када буде изграђен, нови погон за сервис и одржавање возних средстава моћи ће да ради контролне прегледе и одржавање најмодерн и ји х путничких композиција, што је од великог значаја ако се има у виду да ће у наредних пар година бити завршен и пројекат брзе пруге Београд–Будимпешта. У оквиру капацитета техничко-путничке станице Земун биће формиран јединствен линијски технолошки процес који обједињује све видове одржавања електромоторних гарнитура, путничких кола и локомотива, уз смањење трошкова и повећање расположивости возних јединица, а све у складу са европским стандардима.

Пројекат изградње техничко-путничке станице Земун започет је још крајем 70-тих година прошлог века са намером да се постојећи капацитети за одржавање возова, који су у то време били подељени на локације на простору некадашње главне железничке станице и у железничким халама у Земуну, обједине на једној локацији. Изградња је почела 1977, а већ 1981. године је завршен део капацитета за одржавање електромоторних гарнитура. Од тада је пројекат стајао и чекао нека боља времена за наставак радова, а завршетком ове фазе изградње техничко-путничке станице Земун београдски железнички чвор ће добити модеран центар за одржавање и сервисирање возова, који ће уз завршетак радова на железничкој станици Београд Центар у Прокопу, омогућити велике уштеде у времену пријема и отпреме возова.

Рок за завршетак радова је 11. новембар 2021. године.

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“