ŽELEZNICE SRBIJE
Povlastice i posebne ponude
Prevoz dece

U međunarodnom saobraćaju, na prugama Železnica Srbije deca do navršene 6. godine se prevoze besplatno ukoliko se za njih ne zahteva posebno mesto (sedište ili postelja u kolima za spavanje i kolima sa ležajima) ukoliko putuju sa osobom koja poseduje voznu kartu. Deca od navršene 6. godine do navršene 14. godine prevoze se po povlastici od 50%.
Na prugama Železnica Srbije u međunarodnom železničkom saobraćaju između Srbije i Crne Gore važi ista starosna granica kao u unutrašnjem saobraćaju, dok između Srbije i Bugarske, Makedonije, Rumunije, Grčke, Turske, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa druge strane, deca do navršene 4. godine prevoze se besplatno ukoliko se za njih ne zahteva posebno mesto (sedište ili postelja u kolima za spavanje i kolima sa ležajima) i ukoliko putuju sa osobom koja poseduje voznu kartu. Deca od navršene 4. godine do navršene 12. godine prevoze se po povlastici od 50% u međunarodnom saobraćaju sa navedenim železnicama.

Grupna putovanja

Za putovanja u grupi (najmanje šest putnika) odobrava se posebna povlastica.  Visina povlastice različita je po železnicama  i iznosi od 20 do 40%.

Rail Plus

RAIL PLUS je ponuda namenjena svim kategorijama putnika.
Ona podrazumeva kupovinu legitimacije Rail Plus, koja važi godinu dana i u tom roku na osnovu nje putnik ima pravo na povlasticu od 25% na redovnu voznu cenu pri kupovini voznih karata u međunarodnom saobraćaju. Za relacije do Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije ova legitimacija omogućava popust od 30% na redovnu voznu cenu.

Vlasnik ove legitimacije, pri kupovini karte u unutrašnjem saobraćaju, ostvaruje popust od 30% na redovnu voznu cenu.

Cena legitimacije RAIL PLUS za odrasle je 15 EUR, a za mlađe od 26 i starije od 60 godina je 10 EUR. Za članove Ferijalnog saveza Srbije, organizacije SOSF(ETC), i udruženja građana: EURO 26, ISIC, ITIC i IYTC, cena legitimacije RAIL PLUS iznosi 4,00 EUR, a za mlade do 26 godina 2,50 Eur.

Inter Rail

InterRail je ponuda namenjena svim kategorijama putnika. Deca (od 4 do 12 godina) i odrasli mogu kupovati karte InerRail za prvi i drugi razred, dok mladi (do 26 g.) mogu kupovati ove karte samo za drugi razred.

Postoje dve vrste InerRail ponude :
1. InterRail Global Pass ( karta za celu Evropu) i
2. InetrRail One Country Pass (karta za  jednu zemlju).

Cene Inter Rail karata pogledajte ovde.
Oficijalnu prezentaciju Inter Rail ponude pogledajte ovde.

InterRail Global Pass može se kupiti za:
- neprekidno putovanjeu u periodu od 22 dana ili 1 mesec i
- putovanja u određenom vremenskom periodu (flexi pas), 5 dana u roku od 10 dana važnost karte ili 10 dana u roku od 22 dana važnost karte,

InterRail One Country Pass ispostavlja se za 3, 4, 6 ili 8 dana u okviru 1 meseca.
Izabrani broj dana putnik koristi po svom izboru u roku važenja karte (1 mesec).

Imaoci “Flexi passa” (InterRail Global pass za 5 ili 10 dana i InterRail One Country Pass za 3, 4, 6 ili 8 dana) mogu izabrati dan putovanja po svom nahođenju u roku važenja karte. Putnik je dužan da u određenoj rubrici upiše datum putovanja.

Imalac karte InterRail Global Pass ima pravo na kupovinu vozne karte po povlastici od  50%, za relaciju od mesta boravka do granične stanice Železnica Srbije sa susednom železnicom.

Balkan Flexipass

Balkan Flexipass je ponuda za putovanja na području železnica zemalja Jugoistočne Evrope. Karta kupljena po ponudi Balkan Flexipass omogućava da se na prugama: Bugaske, Rumunije, Grčke, Turske, Makedonije, Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije putuje 5, 7, 10 ili 15 dana (po izboru putnika) u okviru roka važnosti karte koji iznosi mesec dana.

City Star

City Star je posebna ponuda namenjena za prevoz manjih grupa u odlasku i povratku u saobraćaju između Srbije s jedne strane i Austrije, Češke, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, s druge strane. Grupa može imati najviše do 5 odraslih putnika i 1 dete. Povoljnost ponude City Star se ogleda u tome što samo jedan putnik plaća punu cenu prevoza dok svi ostali odrasli saputnici plaćaju polovinu ove cene (odnosno 80% u slučaju saobraćaja sa Crnom Gorom), a deca saputnici samo četvrtinu (odnosno polovinu u slučaju saobraćaja sa Crnom Gorom).

Sparpreis Deutschland

Sparpreis Deutschland je ponuda koja se primenjuje u saobraćaju između Srbije i Nemačke. Ponuda je namenjena mini grupama (najviše 5 putnika) za putovanje u odlasku i povratku. Rok važnosti vozne karte iznosi 1 mesec, a princip izračunavanja cene za saputnike isti je kao kod ponude City Star.

MINHEN SPECIJAL

MUENCHEN SPEZIAL je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika, u odlasku i povratku u drugom razredu na relaciji Beograd – Minhen.

BEČ SPECIJAL
BEČ SPECIJAL je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika, u odlasku i povratku na relaciji Beograd – Beč.
BUDIMPEŠTA SPECIJAL

BUDIMPEŠTA SPECIJAL je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika, u  jednom pravcu kao i u odlasku i povratku na relaciji Beograd – Budimpešta.

LJUBLJANA SPECIJAL

Za relaciju Beograd – Ljubljana, postoji određen kontigent voznih karata drugog razreda koje se prodaju po tržišnoj ceni od 25,00 EUR. Broj ovih karata je ograničen  (6 karata po jednom vozu) i mogu se kupiti najkasnije na tri dana pre polaska voza.

MAKEDONIJA SPECIJAL

MAKEDONIJA SPECIJAL je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika u odlasku i povratku u drugom razredu na relaciji Beograd - Skopje i Niš - Skopje.

BAR SPECIJAL*

Ova ponuda omogućava putnicima koji putuju na relaciji Beograd – Bar i Bar – Beograd da kupe vozne karte i rezervacije sedišta ležaja i postelja po povoljnijim cenama.
Broj mesta koja se prodaju po ovoj ponudi je ograničen.
Vozne karte mogu se kupiti najranije 2 meseca pre datuma putovanja.
Vozna karta važi isključivo za voz i datum za koji je ispostavljena.
Vraćanje novca za neiskorišćene karte po ovoj ponudi moguće je samo do polaska voza.

 

* Ponuda važi do 31. maja 2014.

BANAT SPECIJAL
Banat specijal je ponuda po sniženoj ceni za putovanje na relaciji Beograd - Temišvar.
TEMIŠVAR SPECIJAL
Temišvar specijal je ponuda po sniženoj ceni za putovanje na relaciji Vršac – Temišvar.
IZDVAJAMO
NAJAVE DOGAĐAJA
VESTI
RED VOŽNJE
KOMERCIJALNE POVLASTICE
NAJNOVIJA "PRUGA"
LOKACIJA TERETNIH KOLA
MEDIJA CENTAR
ŠARGANSKA OSMICA
TURISTIČKI VOZ "ROMANTIKA"
PLAVI VOZ
 
© Železnice Srbije 2006 | produced by MASSVision, powered by cMASS