ŽELEZNICE SRBIJE
Povlastice i posebne ponude
Prevoz dece

U međunarodnom saobraćaju, na prugama Železnica Srbije deca do navršene 6. godine se prevoze besplatno ukoliko se za njih ne zahteva posebno mesto (sedište ili postelja u kolima za spavanje i kolima sa ležajima) ukoliko putuju sa osobom koja poseduje voznu kartu. Deca od navršene 6. godine do navršene 14. godine prevoze se po povlastici od 50%.
Na prugama Železnica Srbije u međunarodnom železničkom saobraćaju između Srbije i Crne Gore važi ista starosna granica kao u unutrašnjem saobraćaju, dok između Srbije i Bugarske, Makedonije, Rumunije, Grčke, Turske, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa druge strane, deca do navršene 4. godine prevoze se besplatno ukoliko se za njih ne zahteva posebno mesto (sedište ili postelja u kolima za spavanje i kolima sa ležajima) i ukoliko putuju sa osobom koja poseduje voznu kartu. Deca od navršene 4. godine do navršene 12. godine prevoze se po povlastici od 50% u međunarodnom saobraćaju sa navedenim železnicama.

Grupna putovanja

Za putovanja u grupi (najmanje šest putnika) odobrava se posebna povlastica.  Visina povlastice različita je po železnicama  i iznosi od 20 do 40%.

Rail Plus

RAIL PLUS je ponuda namenjena svim kategorijama putnika.
Ona podrazumeva kupovinu legitimacije Rail Plus, koja važi godinu dana i u tom roku na osnovu nje putnik ima pravo na povlasticu od 25% na redovnu voznu cenu pri kupovini voznih karata u međunarodnom saobraćaju. Za relacije do Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije ova legitimacija omogućava popust od 30% na redovnu voznu cenu.

Vlasnik ove legitimacije, pri kupovini karte u unutrašnjem saobraćaju, ostvaruje popust od 30% na redovnu voznu cenu.

Cena legitimacije RAIL PLUS za odrasle je 15 EUR, a za mlađe od 26 i starije od 60 godina je 10 EUR. Za članove Ferijalnog saveza Srbije, organizacije SOSF(ETC), i udruženja građana: EURO 26, ISIC, ITIC i IYTC, cena legitimacije RAIL PLUS iznosi 4,00 EUR, a za mlade do 26 godina 2,50 Eur.

Interrail

Interrail je ponuda, za prvi i drugi razred, namenjena svim kategorijama putnika:

 • odrasli;
 • deca od 4 do 12 godina, uz uslov da prvog dana važenja karte nisu napunila 12 godina. Za jedan kupljeni Pass za odrasle može se prevoziti još dvoje dece besplatno. U slučaju kada imalac Pass-a za odrasle putuje sa više od dvoje dece, kupuje zaseban pass za "Mlade" za treće dete, tj. za svako naredno dete;
 • mladi od 12 do 26 godina, uz uslov da prvog dana važenja karte nisu napunili 26 godina;
 • seniori preko 60 godina.

Postoje dve vrste Inerrail ponude :
1. Interrail Global Pass ( karta za celu Evropu) i
2. Interrail One Country Pass (karta za  jednu zemlju).

 • Cene Interrail karata pogledajte ovde.
 • Oficijalnu prezentaciju Interrail ponude pogledajte ovde.

Interrail Global Pass može se kupiti za:

 • neprekidno putovanjeu u periodu od 15 dana, 22 dana ili 1 mesec i 
 • putovanja u određenom vremenskom periodu (flexi pass), 5 dana u roku od 10 dana važnosti karte ili 10 dana u roku od 22 dana važnosti karte,

Interrail One Country Pass ispostavlja se za 3, 4, 6 ili 8 dana u okviru 1 meseca.
Izabrani broj dana putnik koristi po svom izboru u roku važenja karte (1 mesec).

Imaoci "Flexi passa" (Interrail Global pass za 5 ili 10 dana i Interrail One Country Pass za 3, 4, 6 ili 8 dana) mogu izabrati dan putovanja po svom nahođenju u roku važenja karte. Putnik je dužan da u određenoj rubrici upiše datum putovanja.

Imalac karte Interrail Global Pass ima pravo na kupovinu vozne karte po povlastici od  50%, za relaciju od mesta boravka do granične stanice "Železnica Srbije" sa susednom železnicom.

  Balkan Flexipass

  Balkan Flexipass je ponuda za putovanja na području železnica zemalja Jugoistočne Evrope. Karta kupljena po ponudi Balkan Flexipass omogućava da se na prugama: Bugaske, Rumunije, Grčke, Turske, Makedonije, Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije putuje 5, 7, 10 ili 15 dana (po izboru putnika) u okviru roka važnosti karte koji iznosi mesec dana.

  City Star

  City Star je posebna ponuda namenjena za prevoz manjih grupa u odlasku i povratku u saobraćaju između Srbije s jedne strane i Austrije, Češke, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, s druge strane. Grupa može imati najviše do 5 odraslih putnika i 1 dete. Povoljnost ponude City Star se ogleda u tome što samo jedan putnik plaća punu cenu prevoza dok svi ostali odrasli saputnici plaćaju polovinu ove cene (odnosno 80% u slučaju saobraćaja sa Crnom Gorom), a deca saputnici samo četvrtinu (odnosno polovinu u slučaju saobraćaja sa Crnom Gorom).

  Sparpreis Deutschland

  Sparpreis Deutschland je ponuda koja se primenjuje u saobraćaju između Srbije i Nemačke. Ponuda je namenjena mini grupama (najviše 5 putnika) za putovanje u odlasku i povratku. Rok važnosti vozne karte iznosi 1 mesec, a princip izračunavanja cene za saputnike isti je kao kod ponude City Star.

  MINHEN SPECIJAL

  MUENCHEN SPEZIAL je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika, u odlasku i povratku u drugom razredu na relaciji Beograd – Minhen.

  BEČ SPECIJAL
  BEČ SPECIJAL je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika, u odlasku i povratku na relaciji Beograd – Beč.
  SPARSCHINE AUSTRIJA
  SparSchine Austrija je ponuda za otpravljanje pojedinačnih putnika u jednom pravcu od Beograda do Beča i obratno vozom broj 344/345 po posebnim cenama ( vozna karta i rezervacija sedišta). Postoje tri nivoa cena i za svaki nivo je na raspolaganju ograničen broj mesta.
  SPARSCHINE HRVATSKA
  SparSchine Hrvatska je ponuda za otpravljanje pojedinačnih putnika u jednom pravcu od Beograda do Zagreba i obratno po posebnim cenama ( vozna karta i rezervacija sedišta ili ležaja u kušet kolima). Broj mesta je ograničen.
  BUDIMPEŠTA SPECIJAL

  BUDIMPEŠTA SPECIJAL je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika, u  jednom pravcu kao i u odlasku i povratku na relaciji Beograd – Budimpešta.

  BAČKA SPECIJAL
  Bačka Specijal je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika, u jednom pravcu , kao i u odlasku i povratku od: Novog Sada, Vrbasa, Bačke Topole i Sombora do Budimpešte.
  LJUBLJANA SPECIJAL

  Ljubljana Specijal je ponuda za otpravljanje pojedinačnih putnika u jednom pravcu od Beograda do Ljubljane i obratno po posebnim cenama ( vozna karta i rezervacija sedišta ili ležaja u kušet kolima). Broj mesta je ograničen.

  MAKEDONIJA SPECIJAL

  MAKEDONIJA SPECIJAL je ponuda po sniženoj ceni za prevoz pojedinačnih putnika u odlasku i povratku u drugom razredu na relaciji Beograd - Skopje i Niš - Skopje.

  BANAT SPECIJAL
  Banat specijal je ponuda po sniženoj ceni za putovanje na relaciji Beograd - Temišvar.
  TEMIŠVAR SPECIJAL
  Temišvar specijal je ponuda po sniženoj ceni za putovanje na relaciji Vršac – Temišvar.
  BAR SPECIJAL

  Ponuda "Bar Specijal" je namenjena pojedinačnim putnicima koji putuju van sezone, u periodu od uspostavljanja redovnog saobraćaja na pruzi Beograd – Bar (05.03.2015.) do 31.05.2015. i od 01.09.2015 do 12.12.2015. na relaciji Beograd – Bar i Bar – Beograd i to u vozovima 430 i 431 u kolima sa sedištima i u vozovima 432 i 433 u kolima sa ležajevima (u šestokrevetnoj kabini) i posteljama (u trokrevetnoj kabini).

  Broj mesta po ovoj ponudi je ograničen.

  Prodaja voznih karata na relaciji Beograd – Bar ili Bar - Beograd vrši se po principu globalnih cena (objedinjena cena vozne karte i rezervacije mesta) koje iznose:

  • cena vozne karte i rezervacije sedišta iznosi 9,90 EUR, 
  • cena vozne karte i rezervacije ležaja u šestokrevetnoj kabini iznosi 14,90 EUR,
  • cena vozne karte i rezervacije postelje u trokrevetnoj kabini iznosi 24,90 EUR.

  Na navedene cene ne primenjuju se povlastice. Deca do navršenih 6 godina prevoze se besplatno pod uslovom da se za njih ne zahteva zasebno mesto (sedište, postelja ili ležaj).

  Vozne karte mogu se kupiti najranije na 2 meseca, a najkasnije na dan putovanja za putovanje u odlasku. Za povratno putovanje moguće je kupiti voznu kartu najkasnije do 5 dana pre datuma putovanja u povratku.

  Vozna karta važi isključivo za voz i datum za koji je ispostavljena.
  Vozne karte kupljene po ponudi „Bar Specijal“ nije moguće vratiti niti zameniti.

  IZDVAJAMO
  NAJAVE DOGAĐAJA
  VESTI
  RED VOŽNJE
  NAJNOVIJA "PRUGA"
  LOKACIJA TERETNIH KOLA
  MEDIJA CENTAR
  ŠARGANSKA OSMICA
  TURISTIČKI VOZ "ROMANTIKA"
  PLAVI VOZ
   
  © Železnice Srbije 2006 | produced by MASSVision, powered by cMASS