Железнице Србије ад

Свечана академија поводом 32 године проналазача железничара Србије и поновног издавања часописа „Железнице“:ДОПРИНОС РАЗВОЈУ НАУКЕ

-„Железнице Србије“ ад максимално помажу сваки пројекат на железници како проналазачки, тако и поновно издавање часописа „Железнице“, који нас подсећа на све што смо ових година ставили у запећак кад је у питању наука и техника, рекао је генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић на свечаној академији посвећеној обележавању 32 године проналазача железничара Србије и поновном покретању научно-стручног часописа „Железнице“, након више од деценије.

-Међу значајним јубилејима који су обележени ове године је и прослава 130 година Завода за здравствену заштиту железничких радника, а квалитет једног народа се управо види у томе колико је образован и здрав, додао је Стојчић.

Он је истакао да железница доприноси развоју науке, технике и образовања, јер је свима неопходан бољитак и напредак, а поготову јер све то остављамо у наслеђе својој деци.

Извршни директор „Железница Србије“ ад и председник Организације проналазача железничара Србије Ненад Кецман, навео је да је превасходни циљ ове организације да се железници врати струка какву је некада имала.

-Ово је повод за обележавање 160 година од рођења Николе Тесле, 60 година проналазаштва у Србији и 32 године проналазача на железници, које је једно од највећих друштава проналазача у земљи, рекао је Кецман и додао да су „Железнице Србије“ ад, након реструктурирања, преузеле да подрже проналазаче на железници. До сада је евидентирано 400 проналазака, а преко 60 их је у употреби, чиме је остварена уштеда за железницу у износу од око 20 милиона долара, истакао је Кецман. Ова организације је установила награду за најбоље проналазаче „Добривоје Божић“ названа по великану проналазаштва.

 
Награђени

Организација проналазача и аутора техничких унапредјења железничара Србије“ поводом годишњице свог постојања Повељама је наградила „Железнице Србије“ ад (признање је примио генерални директор Мирослав Стојчић), Савез проналазача Србије и Савез проналазача Београда.

Наградом „Бели андјео“ наградјени су Радмила Стојанов (Актив Нови Сад), Бојана Дашић (Београдски сајам), Марина Вукобратовић (Министарство просвете, науке и технолошког развоја), Драган Дјорјдевић (Путеви инвест), Милан Мартић (Факултет организационих наука) и Бранка Тотић (Завод за интелектуалну својину).

Сребрном медаљом „Добривоје Божић“ за примену техничких унапредјења на железници добили су: Вукосављевић Томислав, Медић Ненад, Грујичић Радојица, Дјордјевић Томица, Ранко Вукобрат, Андрејић Синиша, Крстић Радован, Тодоровић Небојша и Митић Миодраг, као и Кампуш Љубица и Симић Слободан из Савеза проналазача Србије.

Златном медаљом „Добривоје Божић“ за развој и примену проналаза и техничких унапредјења на железници наградјени су: Живић Зоран, Ћосић Славко, Петровић Зоран, Мрвић Зоран, Ковачевић жељко, Стевановић Драган, Хинић Александар, Пинтер Карољ, Вељић Саша и Стојановић Берослав, као и Пешовић Предраг из Савеза проналазача Србије, Главашевић Андјелко из Савеза проналазача Војводине и Радивоје Митровић из Машинског факултета у Београду.

Признања наградјенима уручио је Ненад Кецман, председник Организације проналазача и аутора техничких унапредјења железничара Србије и извршни директор „Железница Србије“ ад.

 
Уштеда 20 милиона долара

Актив проналазача ЖТП „Београд“ основан је 1984. године, а од 1998. године мења назив у „Организација проналазача железничара Србије“.

Током 32 године постојања, Организација је освојила велики број најзначајнијих награда и признања у овој области, а 2006. године проглашена је за „Најбољу организацију проналазача у Србији“.

До сада је било 400 патентираних проналазака, од чега је 60 одсто у експлоатацији. Применом иновација железничара проналазача протеклих деценија српске железнице оствариле су уштеде од око 20 милиона долара.
Поново часопис „Железнице“.

У другом делу свечане академије главни уредник научно-стручног часописа „Железнице“ проф. др Милан Марковић је рекао да је часопис, након 11 година, покренула група ентузијаста која је сагледала значај његовог поновног излажења. Марковић је подсетио на дугогодишњу традицију часописа који је основало Министарство саобраћај ФНРЈ под називом „Саобраћај“ и тако је излазио до 1949. године, када га преузело Мунистарство железнице ФНРЈ и наставио је да излази под називом „Железнице“ до 2005. када је изашао последњи двоброј 5-6.

Престанак излажења часописа имало је низ негативних последица јер су јавности железничкој и ван ње остала недоступна одређења техничко-технолошка решења, као и могућност преношења одређених стручних знања, казао је Марковић и додао да ће сада часопис постати медијски простор за публиковање резултата научних истраживања.

Председник Друштва дипломираних саобраћајних инжењера, које је издавач часописа, Данко Трнинић је истакао да је поновно покретање часописа резултат сарадње овог Друштва и „Железница Србије“ ад и да је успео да окупи железничке стручњаке из целог региона. Према речима Трнинића, часопис ће се финансирати из три извора а то је спонзорство, донације и рекламе и излазиће квартално. Представио је чланове Редакционог, Уређивачког одбора и чланове редакције часописа, а присутнима је презентован и први број часописа „Железнице“ који је спреман за штампу и појавиће се у јануару 2017. године.

Информативни лист „Пруга“