Железнице Србије ад

Потпредседница српске Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић: Година успешна, планови велики

-Када се осврнем на 2016. годину и шта смо све урадили, не могу да будем незадовољна. Иза нас је врло успешна година кад је реч о инфраструктури, саобраћају и грађевинарству”, поручила је потпредседница српске Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић, у новогодишњем обраћању новинарима 28. децембра у Влади Србије.

– Реформа железнице показала је према мом мишљењу модел како треба да се ради, а то је да

мора да постоји стални договор и консензус између Владе, министарстава, синдиката, колико год да их има и са колико год да су чланова, свих директора и наравно свих оних који помажу да ми уопште урадимо реорганизацију. И морам свима не само да се захвалим, већ и да истакнем да смо разговарали и увек се договорили, без обзира што су нам некад интереси били другачији, јер наравно да синдикати желе да сви остану, да раде и да имају веће плате, док Влада опет хоће да направи нешто друго унутар саме реорганизације гледајући то на дужи рок, – истакла је потпредседница Михајловић говорећи, поред осталог, о реформи српских железница, и наставила:

– Вредност нових пројеката у железници је четири милијарде евра, отворили смо транспортно тржиште, рационализовали број запослених тако да ја јесам задовољна када је о реформи железнице реч.

Према њеним речима, следеће године ће у железничком сектору морати да се води рачуна посебно о структури запослених, јер је просечна старост на железници доста висока. Са друге стране, ни квалификациона структура није потпуно одговарајућа, јер у одређеним деловима железнице заиста недостају запослени који раде на конректним пословима, за које није баш лако ишколовати људе.

-Тако да о рационализацији запослених у железничком сектору у 2017. години још увек нисмо доносили одлуку, али ћемо одлучивати на заједничким састанцима свих нас. При томе ћемо, још једном подвлачим, веома водити рачуна о структури људи запослених у железници. Пред српским железницама је пуно посла и према томе морамо имати људе који све то могу да изнесу, – каже министарка Михајловић.

Она је за 2017. годину најавила почетак грађевинских радова на деоници Стара
Пазова – Нови Сад, који се финансирају из руског кредита, као почетку модернизације и изградње брзе пруге између Београда и Будимпеште.

-Радови ће највероватније почети у другој половини године, негде у септембру или октобру, али сигурно у 2017. Претпостављам да ће неко питати зашто нам треба толико времена, али је пројектно техничка документација била веома сложена и мењана због брзине возова најпре од 160, па затим од 200 километара на сат, што све то није било лако уклопити, – нагласила је Михајловић.

Планови

Међу већим бројем инфраструктурних и саобраћајних објеката чији је завршетак планиран у 2017. години, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре истиче и неколико значајних железничких пројеката.

У наредној години планиран је завршетак реконструкције деонице дуге 77,6 километара Ресник-Ваљево на барској прузи, затим завршетак изградње и пуштање у саобраћај „Жежељевог моста“ преко Дунава у Новом Саду, као и почетак градње две деонице брзе пруге Београд – Будимпешта, и то од Београда до Старе Пазове (која ће се радити са кинеским партнерима) и Стара Пазова – Нови Сад (која ће се радити из руског кредита).

Урађено

У 2016. години из руског кредита обновљено је укупно 110 километара пруга, на којима су могуће брзине веће од 100 километара на сат и купљено је 27 нових дизел-моторних возова вредних 100 милиона долара.

Са Кином су потписани уговори вредни 734 милиона евра за модернизацију железничких и друмских саобраћајница, од којих се један односи на деоницу Београд – Стара Пазова дуге 34,5 километра, у оквиру градње брзе пруге Београд – Будимпешта.

Информативни лист „Пруга“